Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Detail

 Obří zásobník na vodu jsme dnes úspěšně umístili na betonové pilíře 

06.06.2019

Kopule o objemu 150 tisíc litrů byla usazena mezi železobetonové pilíře do výšky necelých 23 metrů. Vynesl ji tam jeřáb Liebherr LTM1300 o maximální nosnosti 300 tun. Tento krok významně posunul stavbu opět vpřed. Nyní se bude pracovat na dokončení detailů opláštění nádrže, skleněného opláštění středového tubusu, osvětlení a na technologickém zprovoznění.

Na věžovém vodojemu, kde jsme generálním zhotovitelem stavby, pracuje náš tým VHS stavby od počátku roku 2018.„Od samého začátku stavby vnímáme tento projekt jako velkou výzvu. Je to opravdu unikátní stavba tohoto druhu v České republice. Je technicky velmi náročná. Právě kopule o průměru 8 metrů si vyžádala speciální práce, jako je například svařování jednotlivých dílů nádrže vodojemu metodou svárových spojů kvalifikovanými svářeči, řekl Martin Žagan, výkonný ředitel VHS stavby a.s. Dodal, že hlavním cílem celého stavebního projektu je poskytnout lidem v oblasti Turnovska kvalitnější pitnou vodu. Ta díky nové technologii bude zbavena manganu, který se do vody dostává ze zdroje v Rakousích.

Investiční náklady celého díla se vyšplhají na 70 miliónů korun a dílo předáme na konci  srpna letošního roku. Investorem je Vodohospodářské sdružení Turnov. Ten projekt financuje také pomocí evropských a národních zdrojů z prostředků Operačního programu Životní prostředí. Na akci také významně přispěly Město Turnov, obec Ohrazenice a Liberecký kraj.